31-12-04

Dringend... rolstoel gezocht

Niet te geloven we hebben iemand buiten op straat gevonden die zo kreupel is dat hij enkel met ondersteuning kan rechtkomen maar hij heeft geen rolstoel!!! Dus zijn we dringend op zoek naar een (oude) rolstoel.

 

Wij zijn ervan overtuigd dat mensen nog ongebruikte (oude) rolstoelen hebben. Kan iemand ons helpen. Druk vlug op de email button en laat je telefoonnummer achter en we nemen onmiddellijk contact met je op. Je kan ons ook bereiken op het nummer  0485/190650

 
Bedankt namens de Toevlucht v.z.w. medewerkers afdeling Brussel.

14:20 Gepost door de Toevlucht v.z.w. Afdeling Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Amaai...

De laatste dagen zijn er minder daklozen. Gelukkig is het ook minder koud. We hebben vandaag een gitaar meegenomen en een ons een uurtje bijgezet bij de dakloze die achter Ruben vroeg en gezongen. We hadden hem dit als alternatief voorlopig voorgesteld. Ze genieten van de muziek. Pas op, ik speel slecht gitaar en mijn zingen is rampzalig maar één van de de daklozen die langs mij komt zitten slaat werkelijk alles.Hij bromt mee met “All over the world the Spirit is moving” en af en toe lijkt het wel of hij meeknort J

Gelukkig zingt Kristel luidkeels mee en blijft er dus tenminste één stem helder. Voor elke voorbijganger die blijft staan kijken zingen we met een heus daklozenkoor: "We wish you a merry christmas". Een dakloze legt zijn hand op mijn gitaar om de gitaar te voelen, hij is doofstom.

Als je niet gelooft in de therapeutische waarde van muziek dan moet je beslist eens komen meezingen want we hebben besloten om dit af en toe nog eens te doen. We moeten ons wel wat beter voorbereiden want mijn repertorium is nogal beperkt.

We hebben nog wat soep over en rijden naar de Marollen waar we een dakloze vinden die er slecht aan toe is. Bovendien heeft hij slechts een dunne oude sprei om de nacht op de koude grond onder door te brengen. We kunnen hem vier legerdekens bezorgen. De man is zo dankbaar en als Kristel zegt: “Dieu vous bénisse” krijgt ze als antwoord: “dat weet ik en Hij gaat ook vlug terugkomen nu!”


Amaai zeggen ze in Antwerpen, ik heb het Brusselse equivalent voor amaai nog niet ontdekt.

07:59 Gepost door de Toevlucht v.z.w. Afdeling Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-12-04

Van vijftig daklozen naar vijftien...

Van drukte naar kalmte

Gisteren was de drukste dag ooit. Blijkbaar had de koude de daklozen naar het midistation gedreven. We hebben met ongeveer 50 mensen gesproken. Maar hadden jammer genoeg maar soep voor 30. Wat wel fijn was is dat we tientallen mutsen en sjerpen en verschillende jassen hebben kunnen bezorgen.  (Een keer ben ik goed kwaad geworden omdat een mevrouw van vreemde origine probeerde onze spullen te ontfutselen. Ik denk nog lang over het gebeuren na. Ik besluit dat ik wel de anderen hun voeten wil wassen maar daarom nog niet met mijn voeten ga laten spelen J … in de hoop daarmee een vreemde interpretatie van vergevingsgezindheid die sommigen aan onze geloofsovertuiging menen te moeten geven te pareren.)

 

Badges

Vandaag heb ik badges gemaakt zodat we (als we losse medewerkers hebben) niet steeds opnieuw hoeven te vertellen  dat ze komen helpen. Bovendien kan de metropolitie en het securitypersoneel al onze medewerkers  ook meteen herkennen. (Foto ’s links aanklikbaar) Er zijn opvallend weinig daklozen maar ik hoor al vlug hoe het komt. HEt is weer zo ver. Ze hebben een uitkering gehad en zijn weer eens op hotel. Binnen een dag vijf zijn ze weer allemaal terug. De daklozen die er zijn moeten toch wel wat wennen aan onze badges. Het brengt terug  een scheiding aan tussen ons en hun. Maar niemand maakt er een negatieve opmerking over. Als ik denk aan de mogelijkheden die de badges nog bieden besluit ik ze toch aan te houden ondanks dit ene negatieve aspect.

 

Een man vraagt wanneer Ruben nog eens langs komt om te zingen, ik beloof hem dat we het zullen vragen. Hij zegt ook nog dat als Ruben zingt de hele sfeer verbeterd. We kunnen dit enkel beamen.

 

We vinden nog iemand met kapotte turnpantoffels i.p.v. schoenen. Kristel rijdt vlug terug naar huis, schoenen halen. Ze  leert hem hoe hij, Fons,  de veters moet inhaken omdat hij wat motorische problemen heeft.

 

Cyriel (zie fotoverslag)

Cyriel  komt ons opzoeken in het station en vertelt ons  trots dat hij een appartement gevonden heeft. We worden meteen uitgenodigd en drinken koffie. Geert onze Toevlucht Brussel huisfotograaf kan het niet laten om jullie een fotoverslag te bezorgen.

Cyriel is inmiddels de derde dakloze waarvan we weten dat hij een onderkomen heeft. Een aantal anderen hebben we niet meer terug gezien en we vragen ons af hoe het met hun zou gaan. Na het betalen van zijn huur (300 euro op een kamertje op een  zolderverdieping, geen lift en erg hoog, met op  de benedenverdieping een schaars geklede madam voor het raam) heeft hij nog 300 euro over voor hem en zijn hond. Maar Cyriel is niet aan de alcohol en kan bij poverello goedkoop (1 euro) middageten dus hij geraakt er wel. Wij hebben een paar legerdekens (bedankt leger in Zutendaal) voor hem meegenomen. Er hangt een rustige serene sfeer in de nieuwe woonplek  en Cyriel geniet zichtbaar van ons bezoek en wij van hem.

09:15 Gepost door de Toevlucht v.z.w. Afdeling Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-12-04

de kerstpakketten zijn op hun bestemming...

Vandaag was het zover. Naar de midi om de kerstpakketten te overhandigen. Ruben arriveerde met Debby rond de middag met liefst al 25 legerdekens. We konden er namiddag al meteen gebruik van maken voor een nieuwe dakloze. Prachtig. Het uitdelen en het zingen was een prettige "happening" Kijk maar eens naar het fotoverslag.

20:13 Gepost door de Toevlucht v.z.w. Afdeling Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-12-04

kerstmis 2004

Wij zetten al onze bezoekers aan het werk. Dit betekent dat al onze gasten momenteel aan het pakjes maken zijn. Maar ze doen het met overtuiging en met veel plezier. En iemand merkte op het is eigenlijk plezieriger om de pakjes te mogen uitdelen dan om ze te moeten krijgen. Dat is ook zo. Het helpen van dakloze mensen is een blije taak. Dat ondervinden we elke dag. Gisterenavond hadden we met verschillende mensen erg bemoedigende gesprekken. Onze daklozen zijn voor enkele dagen knuffelzwervers geworden en krijgen extra aandacht van veel mensen. Wat fijn, ze genieten ervan. Klik maar eens op het venstertje kerstpakketjes maken om onze ploeg op kerstdag aan het werk te zien.
 

15:44 Gepost door de Toevlucht v.z.w. Afdeling Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-12-04

kerstvreugde...

Wij hebben vandaag met nieuwe soepkommen en lepels (van een prima kwaliteit) soep gebracht bij onze vrienden. We hadden een dertigtal pakketjes met chocolade mee. Chocolade geeft veel energie en het heeft een bijzondere practische eigenschap. Het smelt in je mond zonder dat je erop hoeft te bijten. Voor veel van onze dakloze vrienden een leuke bijkomstigheid omdat ze geen gebit hebben.
 
Voor Martine en Dimitri hadden we elk een slaapzak. Daar waren ze echt verschrikkelijk blij mee. Een dakloze die we eerder al een slaapzak hadden bezorgd vertelde ons dat het slapen in een slaapzak heerlijk was tegen de kou maar ook ze dan hun schoenen kunnen uitdoen en in hun slaapzak laten, zonder dat ze bang hoeven te zijn dat mensen hun schoenen meenemen. Want dat gebeurt anders!!!

We hadden van een vorig kooroptreden (Ruachkoor)  nog kerstmutsen  en hebben na overleg met hen zo een muts aangetrokken en voor de voorbijgangers onze kerstwensen gezongen. We hadden  succes en het was voor de daklozen een vreugevolle bedoening. Een late betoger (er was vandaag een grote betoging met 50.000 betogers) genoot er zo van dat hij kwam mee zingen en zijn hele kleingeld aan Martine gaf. Bij Robert had hij een bord van de betoging neergeplant. 
Morgen nemen we een johannesevangelie mee voor Martine. Ze weet dat we voor haar bidden. Zij en haar broer zijn twee echte leidersfiguren in het dakloze wereldje. Als je  in het
venstertje links op de pagina  "foto's kerstperiode..." klikt zie je nog meer foto's.  
Ondertussen zijn we werkelijk familie voor veel mensen geworden en genieten ze van ons en wij van hen. Ze vragen nu al wat we met nieuwjaar gaan doen, of we naar familie of vrienden gaan. We gaan inderdaad maar we regelen het zo dat we hen toch elke dag soep kunnen brengen.  


22:20 Gepost door de Toevlucht v.z.w. Afdeling Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-12-04

Bedankt allemaal!

Vandaag waren we dus op de kerstbrunch van de christengemeente te Meeuwen-Gruitrode.(Limburg)  Fijn om iedereen terug te zien en te genieten van dat "lekker-terug-thuis" gevoel. We waren in de gelegenheid om ons werk in Brussel voor te stellen aan de gemeente. Het heeft ons veel genoegen gedaan. Via  de collecte van de maand en de verkoop van  prachtige kerststukjes (hartelijk bedankt Mia!!!) werd er meer dan 600 euro bijeengebracht voor de Toevlucht  Brussel. Dat is er niet langs zeggen ze in Limburg! Bedankt lieve mensen.  
 
Maar zoals altijd zijn we ook nu vergeten om sommige dingen te zeggen. Dat bijvoorbeeld alle winterjassen en slaapzakken bij de Thieu en Hilde Palmans mogen binnen gebracht worden. Langs deze weg willen we hen trouwens ook bedanken voor hun inzet voor dit werk . Vooral voor hun dagelijk gebed voor de voortgang van dit werk. We ervaren de kracht die God aan hun gebed verleent dagelijks. Bedankt Thieu en bedankt Hilde.


15:29 Gepost door de Toevlucht v.z.w. Afdeling Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-12-04

Kerstperiode vandaag ingezet

Althans wij  hebben we het gevoel dat we vandaag de kerstperiode hebben ingezet. Kor en Sjoerd (onze hondjes) hadden veel bekijks in het midistation met hun "Rudolf-the-rednose-reindeer-uitrusting". De omstaanders werden wonderbaarlijk gul bij de aanblik van Kor en Sjoerd en kwamen hun laatste wisselgeld geven. Prachtig. Meer foto's krijg je te zien als je het kleine venstertje helemaal linksboven op de pagina  aan klikt.
 
Wij zijn benieuwd hoe we er in gaan slagen om ook de echte betekenis van het kerstfeest kunnen doorgeven. Wij denken er veel over na. In elk geval heeft Martine voor haar buitenverblijf (dit is dus een echt buitenverblijf) een kartonnen kerstboom gemaakt. Maar omdat ze verschrikkelijk ruzie had met haar levensgezel was het niet het geschikte moment om foto's te maken. We krijgen met kerst versterking van Ruben uit Hoeselt die erg goed zingt en hopen op die manier het uitdelen van kerstpakketten extra feestelijk te laten verlopen.21:07 Gepost door de Toevlucht v.z.w. Afdeling Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-12-04

Niet te geloven en toch waar! Daklozen in een rolstoel.

Je kan het geloven of niet maar het is al de derde dakloze die we in een rolstoel aangetroffen hebben. Twee er van zijn ondertussen al vaste klanten geworden. De eerste die we aantroffen op een zondagnacht was André. André zat buiten in op de stoep "at the dark side of the Midi", vrij licht gekleed, zonder enige bescherming tegen de koude... in zijn rolstoel! Met de hulp van Mireille, een andere dakloze hebben we hem warm ingepakt en een soort bivakmuts over zijn hoofd getrokken. André  is een jonge kerel (klik op de foto links) die verlamd is en nog enkele andere lichamelijke problemen heeft. Maar hij  weet opmerkelijk zijn goede humeur te bewaren. Bewonderenswaardig.  

Roeland is een oudere man en is er bijzonder slecht aan toe. Elke avond laat hij zich uit zijn rolstoel vallen (in tegenstelling met André, die zittend slaapt) en pakken wij of de andere daklozen hem warm in. De laatste tijd treffen we hem ook vaak overdag liggend aan. We moet en hem dan wakker maken. Het zou me niet verwonderen als ik hem vandaag of morgen niet meer wakker krijg. Eerlijk gezegd, ik hoop het niet te moeten  meemaken.

In het begin verliep het contact met Roeland zeer moeilijk. Het enige wat eruit kwam was: "la vie est m.... ",  maar nu is hij blij als hij ons ziet aankomen. We hebben hem ook al een keer naar het ziekenhuis laten brengen omdat zijn toestand echt erbarmelijk was. Na veel aandringen en veel pogingen om zeker niet te moeten komen kwam een ambulance hem dan toch ophalen. De volgende dag reeds hadden ze hem terug op straat gedropt. In het ziekenhuis hadden ze hem zelfs niet een douche laten nemen. Jammer, maar daar zullen wel weer redenen voor zijn. Alleen ik vraag me af wat voor redenen er te bedenken zijn om op zo een manier met mensen om te gaan.

De derde dakloze in een rolstoel is een verhaal apart. maar het zijn er inmiddels dus al drie. "Het bestaat dus echt " zei mijn grootmoeder zaliger altijd.

Als ik nu 's ovonds in mijn bed kruip  en het is koud, zet ik de electrische deken aan en denk daarna steevast  aan Rooeland en de andere daklozen, zouden ze zich kunnen warm houden? In elk geval we bidden voor hen. Mischien duikt er wel binnenkort eens een rijke christen op die Jacobus goed gelezen heeft en een groot nachtasiel bijbouwt in Brussel. Liefst eentje met een goede ontbijtvoorziening en met douchecellen. Who knows? He knows!20:31 Gepost door de Toevlucht v.z.w. Afdeling Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Helpen? Graag!

Daklozen steunen kan

door overmaking van

uw gift op het rekening
v.z.w. De Toevlucht

                     2600 Berchem

                      979-9863615-78
                             met vermelding van

                         "daklozen  Brussel"

 

bedankt namens al onze dakloze vrienden,

Kristel Joris-Monten

v.z.w. De Toevlucht afd. Brussel

 

P.S Aarzel niet om vragen te stellen, we geven je graag antwoord. Klik op het "Mail mij"-venstertje rechts bovenaan de pagina.

10:12 Gepost door de Toevlucht v.z.w. Afdeling Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-12-04

Waarom het station als verblijfplaats?

Vroeger stelde ik mij wel eens de vraag: "waarom verblijven daklozen graag in stationsbuurten?" Het meest voor de hand liggende antwoord is natuurlijk omdat ze zich bij koude in het station kunnen gaan verwarmen. Maar nu ze er gedurende de nacht niet meer in mogen blijkt dat er nog tal van andere redenen zijn. In het station kan je immers (en dat is de belangrijkste reden) gebruik maken van de toiletvoorzieningen en kan je enkele bezittingen opbergen in een kastje met sleutel.
 
Bovendien kan je als je verkleund bent van de kou een (zwart)ritje maken met de metro om even op te warmen. Want de temperatuur in het station is nauwelijks hoger dan de buitentemperatuur behalve op de plek waar de buitenlandse toeristen per hogesnelheidstrein arriveren. Ik heb er mij persoonlijk van vergewist: daar is het lekker warm. Maar er komt geen dakloze aan in want je moet je ticket kopen voor je erin mag.
 
Op deze wijze illustreert het station wel erg treffend een verdergaande tweedeling in de maatschappij. Jammer.

12:46 Gepost door de Toevlucht v.z.w. Afdeling Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-12-04

Kerstpakkettenactie

Op zondag 19 december gaan we naar de kerstbrunch van de Christengemeente van Meeuwen-Gruitrode. We zien er naar uit, heerlijk!!! En dit keer hoeven we zelf niets te doen.
 
Maar we zijn er ook in de gelegenheid om iets te vertellen over ons werk hier in Brussel en de gemeente gaat een kerstpakkettenactie voor de daklozen in het zuiddistrict financieren. Ze doen dat door middel van een collecte-van-de-maand-actie.
21:38 Gepost door de Toevlucht v.z.w. Afdeling Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Daklozen en honden

Waarschijnlijk heeft u ook al opgemerkt dat daklozen vaak honden hebben. Sommige mensen maken dan wel eens de bedenking: ze hebben geen geld maar wel honden. Maar het is relatief eenvoudig om voor een hond te zorgen als je op straat leeft en het kleine ongemak van deze zorg weegt niet op tegen al de voordelen van dit schepsel Gods. Hij is een gezellige partner maar daarnaast geeft hij ook warmte en terwijl je slaapt (en dat is het belangrijkste!!!) zorgt hij voor je veiligheid. Ik nodig je uit om een nachtje zonder hond aan het zuidstation op straat te slapen. Ik garandeer je dat je zonder hond wakker blijft. Mischien wel een goed idee voor een solidariteitsactie: alle christenen een nachtje op straat slapen. 
 
Als we tijd en soep over hebben bezoeken we in de avond ook nog even daklozen in de Marollen. Twee ervan liggen te slapen voor het OCMW-gebouw in de Hoogstraat. Ze hebben onder hun dekens twee kanjers van herdershonden liggen. Uit veiligheidsoverwegingen heeft de politie nu veiligheidshekkens rond de twee daklozen geplaatst. Er moest maar eens iemand per ongeluk hun twee (honden) schatjes wakker maken. Het nadeel voor ons is dat we met deze twee daklozen moeten praten als of het gekooide dieren zijn en de soep door de tralies van de veiligheidshekkens aanreiken. Zo is er Cyriel met zijn hond Baronesse. En inderdaad "Baronesje" heeft een adelijk karakter, maar o wee de onverlaat die haar baas zou proberen te beroven in zijn slaap.


18:46 Gepost door de Toevlucht v.z.w. Afdeling Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Het Belgische leger

We merken vaak op dat daklozen kleding hebben van het Belgisch leger maar ook dekens krijgen van de strijdmacht. Bovendien vertelde Mireille en Dirk (twee daklozen)  ons dat elke woensdag een legerdokter langs komt aan het zuidstation. Dat stellen wij bijzonder op prijs. We hebben nog niet het geluk gehad om hem te ontmoeten, maar dat kom mischien nog. In elk geval is het Belgische leger serieus in mijn achting gestegen.

14:40 Gepost door de Toevlucht v.z.w. Afdeling Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Illegalen

Een aantal daklozen zijn wellicht illegaal in België. We raden hen aan een poging te ondernemen om zich te regulariseren. Zo treffen we dagelijks een grote groep mensen van Poolse origine. De taal vormt natuurlijk een extra barriere maar toch ontvangen ze ons erg hartelijk. Steeds  vinden we manieren om onze wederzijds respect voor elkaar kenbaar te maken. Liefde kent inderdaad geen grenzen. We zoeken via Gotlieb Blokland, voorganger van de Bethelgemeente in Schaarbeek, contact met Poolse christenen in het Brusselse om ons hierbij te helpen. Deze mensen hebben het extra zwaar. Soms zijn ze echt verkleund van de kou en zie je ze opknappen terwijl ze gloeiend hete soep slurpen. Als je goed kijkt zie je ook dat ze vrij dunne kleding hebben en dat is nu onze eerste bekommernis. Bovendien hadden ze weinig dekens en geen slaapzakken maar dat is al verholpen. Deze groep groeit bovendien snel. Hopelijk kunnen we vlug hulp krijgen.

13:54 Gepost door de Toevlucht v.z.w. Afdeling Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Hoe kunnen er nu in een stad als Brussel daklozen zijn?

In Brussel zijn slechts 8 % van de woningen sociale woningen. Ter vergelijking in Amsterdam is dat 36 %. Bovendien besteden de laagste inkomens 64 % van hun inkomen aan een (vaak slechte) woonplek. ter vergelijking: voor de hoogste inkomens is dat 10 % van hun inkomen.

De opvangmogelijkheden van de stad voor het bieden van nachtasiel zijn ontoereikend. Vandaar het grote aantal mensen dat de nacht, ook in de vrieskou, in een hels verkeerslawaai en in de omgeving van het meest onveilige station van België (midi) doorbrengen.
13:37 Gepost door de Toevlucht v.z.w. Afdeling Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Daklozen leven geisoleerd.

Het is wel bijzonder om een paar uurtjes als "nepdakloze" tussen de daklozen op straat te zitten en  de reacties van de voorbijgangers te observeren. De meeste mensen wenden onmiddellijk hun hoofd af. Een enkeling is brutaal en uiterst zelden is iemand vriendelijk. Dit versterkt enorm het negatieve zelfbeeld van onze daklozen vrienden. Door met hen om te gaan merken we dat het gedrag van een aantal dagelijkse reizigers lijkt te wijzigen. Net alsof daklozen ineens terug mensen gaan worden, alsof ze dat voordien nog niet waren. Let op, wellicht kijkt een aantal mensen ook weg uit schroom of hebben ze daar andere redenen voor. Wij wensen dit gedrag niet te veroordelen omdat ze zich niet bewust zijn hoe de daklozen dit ervaren.
 
Een prachtig voorbeeld is Roland, een 59-jarige weduwnaar die met onze twee hondjes en een goeie warme jas (die we van iemand voor hem kregen) een wandelingetje maakt door het station. Hij voelde zich bijzonder prettig en dat was lang geleden. Wij zijn onder de indruk hoe dankbaar de mensen zijn en ons op het hart drukken om ons werk vooral niet op te geven.
13:32 Gepost door de Toevlucht v.z.w. Afdeling Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Minder daklozen in het begin van de maand

Wij hebben opgemerkt dat er in het begin van de maand december beduidend minder daklozen waren. Wij vroegen ons af hoe dit kon? Waren ze naar Spanje getrokken om de koude te ontvluchten? We kennen nu het antwoord.
 
Vrijwel alle daklozen hebben een uitkering. Het leven op straat is dermate stresserend dat ze bij het ontvangen van hun uitkering "op hotel" gaan om te bekomen van het straatleven. Inmiddels zijn ze weer allemaal terug. Een vicieuze cirkel die ze alleen met hulp van boven gaan kunnen doorbreken.

13:11 Gepost door de Toevlucht v.z.w. Afdeling Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |