02-01-05

de minder plezierige kant : alcohol en agressie...

Vaak worden wij met agressie geconfronteerd. Het is dan dansen op een slappe koord om niet betrokken te worden in het escalerende verbale maar soms ook fysieke geweld van de daklozen onderling.

 

Steeds weer is de oorzaak terug te brengen tot overmatig alcoholgebruik en in sommige gevallen druggebruik. De volgende dag herinneren de betrokkenen zich meestal niets van het voorval maar voor ons blijft het toch wel nog doorspelen in onze benadering. Zo hebben we het al eens meegemaakt dat een dakloze van een andere zijn gloeiend hete kippebouillonsoep in zijn gezicht gesmeten kreeg met brandwonden tot gevolg. een gedrogeerde Afrikaanse dakloze een toevluchtmedewerker aanviel en daarop prompt in elkaar getimmerd werd door een dakloze een andere dakloze. Enkele keren  werden we uitgescholden, beschimpt en één keer bespuwd. Door daklozen die nieuw zijn worden we een enkele keer grof behandeld.  En dan is het natuurlijk wel niet zo eenvoudig.  Je denkt dan wel eens waar ben ik nu mee bezig? Andere hulporganisaties hebben om die redenen dit soort hulpverlening noodgedwongen moeten stopzetten.

Maar we proberen op voorhand in te schatten wanneer de situatie voor ons niet te hanteren is en dat lukt eigenlijk vrij goed. Maar het blijft  bijzonder moeilijk als mensen geen  Nederlands Frans Engels of Duits spreken. Gelukkig is de spoorwegpolitie nooit veraf en krijgen we toch bescherming en hulp.

 

We hebben gisteren voor de 55ste opeenvolgende dag de mensen bezocht. We hebben tot het einde van het jaarlijks project nog 95 dagen gepland. En per slot van rekening zullen die enkele negatieve ervaringen niet opwegen tegen de hulp die we geboden hebben en de vreugde die dat verschaft en de vele vriendschappen die ontstaan zijn. Als we met de auto door het centrum van Brussel rijden kunnen we al vaak toeteren en zwaaien!!! We zullen in elk geval spijt hebben als het afgelopen is dit jaar. In afwachting van volgend jaar  kunnen we dan onze energie stoppen in het vinden van een locatie om voedsel te verdelen. We gaan in het volgende project 6 maanden lang de mensen opzoeken die van straat afgeraakt zijn en dat zijn er inmiddels vier. Wij hopen dat het er nog meer gaan worden.


11:44 Gepost door de Toevlucht v.z.w. Afdeling Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.