07-01-05

Chauvinisme?

We vinden het leven in Brussel practisch en erg aangenaam. Niettegenstaande we in Sint Gillis wonen, de dicht bevolkste gemeente van gans Belgie, op vijf minuutjes afstand van het centrum van de stad, is het hier erg rustig. Bovendien zijn er zoveel culturele manifestaties en zoveel voorzieningen. En niettegenstaande er veel daklozen zijn merken we toch ook op dat er veel voorzieningen zijn van overheidswege. Dat betekent ook dat de daklozen, hoe erg hun situatie ook is, er niet zo erg aan toe zijn als de daklozen die we vroeger in Luik bezochten. Daar waren er wel veel minder. Maar het is niet ondenkbaar dat allerhande voorzieningen hierin een rol spelen. Daklozen kennen vrij goed alle initiatieven die genomen worden. Ze weten vrij goed waar ze boterhammetjes kunnen krijgen, waar er soep is, waar ze kleren kunnen vragen, waar ze voor medische hulp terecht kunnen of een douche kunnen nemen enz.

 

Een bijkomend probleem is echter dat een groot aantal daklozen, om redenen van allerlei aard (armoede, verwaarlozing, alcoholmisbruik, tegenslagen, ziekte, gevangenisverblijf enz. )  weinig mentale veerkracht heeft overgehouden en niet meer de fut heeft om van deze voorzieningen gebruik te maken.

 

Langs de andere kant zitten er echte persoonlijkheden tussen  met een temperament en doorzettingsvermogen om U tegen te zeggen. Vreemd genoeg is het juist vanuit deze laatste groep dat we steeds aanmoedigingen krijgen om verder te doen. Maar dat waren we toch al van plan J

 

Om U te laten delen in ons Brussels stadschauvinisme plaatsen we hiernaast een Brusselse nieuwslink waar je alle berichten vanuit de hoofdstad kan lezen, bekijken of beluisteren.
09:50 Gepost door de Toevlucht v.z.w. Afdeling Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.