23-02-05

Voorbij de fijngrens

We waren gisteren avond een hoop dekens, slaapzakken mutsen, truien, handschoenen, jassen en al onze soep in een half uurtje kwijt. Maar het was dan ook verschrikkelijk koud gisterenavond. We kunnen vanavond het best weer een voorraad kleding en dekens meenemen. Het is fijn dat deze week voor de eerste keer al onze medewerkers meegaan. Hugh, Jennifer, Anna, David, Geert Kristel en ikzelf. Kleine ploeg maar we gaan er nu eerst een stevige ploeg van maken. Goede teambuilding.

Ik heb toch wel een bijzonder artikeltje gevonden in een weekblad. Lees het maar eens hieronder een stukje en je mag me altijd laten weten wat je ervan denkt. Ben trouwens zeer benieuwd naar uw reacties. Ik heb het ganse artikel links geplaatst als pdf-file.

• De voedselbank is niet alleen een voedselactie, maar ook een protestactie. Gemeenten die als uitdeelpunt(willen) functioneren, moeten tevens bereid zijn om de discussie aan te gaan met overheid en instanties. Het licht van God is niet alleen verwarmend, maar ook ontdekkend en confronterend.

• Betrokken zijn bij de armen heeft een prijs. Het is christen-zijn voorbij de ’fijngrens’. Gemeenten die zich daadwerkelijk willen bekommeren om mensen in nood, doen er goed aan om zich niet op goedkope (bedrijven-)terreinen te vestigen, maar in of bij armere buurten. Is dat niet mogelijk, dan kunnen gemeenteleden worden opgeroepen om in probleemwijken te gaan wonen of kan er een leefgemeenschap of inloophuis worden gestart.

• Diaconaal werk leidt tot relaties waarin Gods liefde kan worden bewezen en het evangelie kan worden gedeeld. Dit soort relaties vragen echter om een lange adem en dus om voorbede en meeleven vanuit de gemeente met de betrokken gemeenteleden. Mensen die veel geven, hebben extra (pastorale) aandacht nodig vanuit de gemeente.

• Diaconale vrijwilligers kunnen lastige en kritische vragen stellen aan overwegend,welgestelde kerken en gemeenten. Het serieus aan de slag gaan met deze vragen kan het begin zijn van een nieuw geloofsavontuur van de gemeente metGod, de Redder der armen.

• Christenen zijn geroepen om smaakmakerste zijn in deze wereld. Ook binnen niet-christelijke of -kerkgebonden initiatieven bestaan daarvoor veel mogelijkheden. Maak gemeenteleden hiervan bewust, wijs ze de weg en ’zendt ze uit’ in de lokale samenleving. Bert Roor, projectleider Diaconaat, Evangelische Alliantie


13:36 Gepost door de Toevlucht v.z.w. Afdeling Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.