29-03-05

Zo dadelijk vertrekken Kristel en ik voor één van de laats

Zo dadelijk vertrekken Kristel en ik voor één van de laatste keren dit jaar op dagelijks daklozenbezoek. Normaal stoppen we op 31 maart maar we gaan nog één keer extra op 1 april omdat Hugh er de allerlaatste keer graag wil bij zijn. We gaan in april het voedselhulppakkettenprogramma op poten zetten. En houden je daarvan op de hoogte.

Voorlopig zal je dus maar een wekelijks bericht op de ze site aantreffen. We hebben veel plezier gehad aan de bezoeken maar we zullen het moeten missen tot november 2005. Want dan begint het volgende project. We willen de inmiddels duizenden bezoekers van deze site bedanken voor het volgen van de berichten en hopen allemaal jullie te zien op het grote BBQ-feest "10 jaar de Toevlucht" op 28 mei. We proberen wel nog wat fotomateriaal te plaatsen van de laatste ronde aanstaande vrijdag. Tot dan!


17:35 Gepost door de Toevlucht v.z.w. Afdeling Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-03-05

File

Deze week hebben we elke dag gependeld tussen Brussel en Lommel. Eleke morgen om vijf uur op en in de vooravond naar Brussel voor de ronde. We helpen familie met het inrichten van een appartement en weten inmiddels alles over parket, kurkvloeren, laminaatvloeren, behangpapieren, gordijnen, zonneweringen, plafonds en ga maar door. Sinds maandag zijn er bijzonder weinig dakllozen.Dat is al de ganse week zo gebleven. We denken dat ze in de stad rondhangen over dag en genieten van het mooie weer. Ruben en ik kwamen dinsdag een groepje tegen in Sint Gillis nadat we een daklozeronde gemaakt hadden en Ruben met mij richting Sint Gillis reed om de gevangenen te bezoeken. Wij wonen recht tegenover de gevangenis, aan de goede kant (de buitenkant) We hebben inmiddels ook een volledige slaapkamerbemeubeling gevonden voor een koppel dat eindelijk na negen maanden van straat is geraakt. Nu ze (de slaapkamer) nog in Brussel krijgen in de loop van deze week. gelukkig hebben we allemaal vacantie en dus meer tijd. We beginnen nu met de voorbereiding van ons voedselpakkettenhulp. We gaan in de eerste plaats zorgen voor de mensen die we hebben leren kennen en die "van straat" geraakt zijn.Maar er dienen enkele aanvragen gedaan voor hulp van de voedselbank en voor EEG-voedselhulp. We houden jullie op de hoogte.


10:30 Gepost door de Toevlucht v.z.w. Afdeling Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-03-05

Sf

We zijn gisteravond goed laat aan onze ronde begonnen. Waarom? Het was onmogelijk om aan het Zuidstation te geraken vanwege de betoging. Bovendien mocht je er niet parkeren. Om acht uur was het leed geleden en konden we vrij goed door het centrum rijden. Wel druk maar niet veel erger dan andere zaterdagen.

Terwijl ik naar ginder reed zwaaide onderweg een dakloze op me vanuit een gebouw. Daarmee weet ik nu ook waar hij "woont". Ik wou er even naar binnengaan maar besloot toch maar om het niet te doen. Zijn "woning" is immers half afgebroken. Ik ga jullie de beschrijving besparen maar het tart werkelijk alle verbeelding. Het deed me denken aan een soort SF-film waarbij een groot deel van de bevolking in riolen en krochten leeft en de happy few in een (speciaal beveiligde) paradijselijke omgeving. Als ik jullie ontmoet zal ik eens een foto van de verblijfplaats tonen. Ik heb echter geen zin om de man zijn verblijfplaats via dit medium publiek te maken. Vandaar.

Een koppel heeft eindelijk na exact negen maand straatleven een appartement gevonden. Ze kwamen ons een slaapkamer vragen. Nog geen uur later hebben we een slaapkamer voor hun gevonden. Die gaan blij zijn.Heerlijk om dit te mogen doen. Puur egoïsme van ons. :-))
08:53 Gepost door de Toevlucht v.z.w. Afdeling Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-03-05

Openbaar...

Toen Hugh en ik gisterenavond soep uitdeelden in de publieke reizigerszitruimte kwamen twee securitymensen naar ons toe met de medeling dat het "verboden" was om soep uit te delen. Daarbij verwezen ze naar de bordjes waarop stond dat men er enkel maar mag zitten als men iets consumeert. Ik wees de heren er vriendelijk maar vastberaden op dat deze bordjes niet van een naam voorzien zijn, er staat niet op wie dat vraagt. Is het Eurostar, zijn het de handelaars of de NMBS-directie?

Bovendien is de ruimte openbaar. Ik heb hen daarop attent gemaakt en ook op het feit dat wij op geen enkele manier de openbare orde verstoren.Trouwens we kunnen maar moeilijk beoordelen wie daar wat consumeert en waar het vandaan komt.

De security bleef echter aandringen. Ik heb hen dan beleefd maar vriendelijk verzocht om de politie er bij te halen en officieel klacht tegen mij neer te leggen wegens het geven van soep aan daklozen. Maar dat wilden ze niet. Ze begonnen dan over samenwerking met ons te praten. Ze vertelden dat er daklozen rookten in deze ruimte (aha dus toch een publieke ruimte want er mag niet gerookt worden) waarop ik als samenwerking voorstelde om aan geen enkel persoon die aan het roken is soep te geven. De security was blij met dit voorstel en mijn positieve houding om met hun samen te werken. Hugh en ik ook.

Bovendien hebben wij nog nooit een dakloze zien roken in deze ruimte.


08:45 Gepost door de Toevlucht v.z.w. Afdeling Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-03-05

TBC zonder grenzen

Jennifer en Anna werken allebei op het Europees parlement en moesten overwerken. Jammer want het was uitgerekend vandaag de eerste keer dat ze zonder ons zouden gaan. Vandaar dat Kristel en ik zelf het bezoek gedaan hebben. Er waren ontzettend veel daklozen vandaag. De sope was in een mum van tijd helemaal verdeeld.

Eén van de mensen die in de publieke wachtruimte van het station werken vroeg aan me of hij mij na het werk één minuutje kon spreken. Ik dacht al dat hij weer eens lastig ging doen over het feit dat we soepkommen,serviettes en plastic lepels gebruiken (dat betekent voor hem meer werk) maar dit keer had ik het totaal fout. Hij vertelde ons dat er een vluchteling was doe nogal zike was. Hij bracht ons bij de zieke man die echter geen enkel woord Frans, Engels, Duits of Nederlands sprak. We begrepen dat hij uit Azerbeizjan gevlucht was. Iemand die Turks sprak heeft ons dan geholpen met de vertaling.  De man was ontslaan uit een ziekenhuis in Antwerpen en zat nu in Brussel. Het enige wat de man verstaanbaar kon uitbrengen was TBC. We hebben een andere dakloze gevraagd om zich over hem te ontfermen en met hem naar het daklozennachtcentrum te gaan. Morgen gaan we dan eens horen hoe het verder gegaan is.


21:26 Gepost door de Toevlucht v.z.w. Afdeling Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

hondenvoer

Voila de computer (koeler van de processor was stuk) is hersteld en we zijn terug online. Het is enkele dagen geleden dat jullie dus nog een bericht konden lezen maar het werk ging ondertussen wel verder.

Enkele bijzonderheden: afgelopen vrijdag moesten Hugh en ik lang wachten om soep te kunnen brengen. Een gedeelte van het station werd letterlijk en figuurlijk bestormd door tientallen politie en securitymensen. Niemand kon in of uit dat gedeelte waarvan alle vier de ingangen werden afgezet door rijen politiemensen met honden met daarvoor securitypersoneel. Het leek op een heuse scéne uit een fim over een politiestaat. De mensen werden erg lang vastgehouden. Hugh kon als Brits onderdaan zijn ogen niet geloven. We probeerden een verantwoordelijke politieambtenaar te pakken te krijgen om er alsnog door te geraken. Niks aan te doen we moesten blijven wachten. Na een uur mochten we er dan toch eindelijk door. Waarom deze "oefening" plaats gevonden heeft mag de spreekwoordelijke Joost weten.

Eergisterenavond had ik in de Holy Trinity church na de gemeentevergadering van Paulina en Helen wel een dertigtal (lekker verse) broden met bijbehorende Franse kazen (een enorme hoeveelheid) gekregen. Voor de gemeentevergadering hadden we een kaasbuffet. Het was echter al een uur of tien. We zijn dan een aantal daklozencentra langs gereden en in de Casu (die was nog open) waren ze erg blij met het eten dat we brachten. Voor ons was het erg bemoedigend dat onze kerkleden zo attent waren om aan onze daklozen te denken door ons het eten mee te geven.

Vanavond maken Jennifer en Anna hun eerste soloflight bij de daklozenronde. Ik blijf toch maar in de buurt want er hangt een groep nogal (ogenschijnlijk) lastige kerels aan één ingang van het station de laatste dagen. Meestal willen ze meer soep voor we iedereen bezocht hebben. Het bleek echter voor hun twee honden te zijn. Dus hadden ze hun eigen soep met brood er in aan hun hond gegeven. Zelf kan ik dus deze kerels, met zo een groot hart voor hun viervoeters, niet echt lastig vinden.


07:36 Gepost door de Toevlucht v.z.w. Afdeling Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-03-05

het leven offline

Onze PC heeft het begeven. Hopelijk is hij morgenavond hersteld. Dit bericht plaats ik van uit een internetcafé in Brussel. Let op het leven zonder internet heeft ook zijn charmes :-))19:01 Gepost door de Toevlucht v.z.w. Afdeling Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-03-05

Het verslag van Hilde

van Hilde, het "daklozen-hulpje" voor twee dagen te Brussel-Zuid.

Dinsdag en woensdag : 8 en 9 maart mocht ik met Kristel mee om de soep te bedelen.

Het is fijn te mogen ondervinden dat na een paar keer te mogen helpen, de daklozen me ook al herkennen.Het valt me steeds meer op hoe dankbaar en vriendelijk deze mensen zijn voor de soep en wat belangrijk is, voor de speciale aandacht die wij aan hen geven.

Ook onze "Poolse vrienden" doen hun best om zich verstaanbaar te maken om ons ervan te overtuigen hoe "gentil" we zijn. (ik weet niet of ik dit goed schrijf).

Er zijn trouwens niet veel woorden nodig om elkaar te begrijpen. Een vriendelijk gezicht en een uitnodigend gebaar zeggen méér dan genoeg. Eén enkele keer kan het gebeuren, dat wanneer ze ons vragen of we katholiek zijn, en we dan antwoorden "neen, KRISTEN" dat er dan iemand moedwillig de soep over de grond gooit. We blijven dan kalm èn vriendelijk, ervan overtuigd dat dit een "getuigenis"kan zijn.

Af en toe zit er een man, steeds op dezelfde plaats op de "rode wachtstoeltjes" tussen de gewone reizigers , heel onopvallend. Of toch! Hij valt op door zijn vriendelijk open gelaat met de lachende ogen. Hij is een echt mooie man, héél verzorgd, men zou bijna denken dat hij van adelijke afkomst is en toch is deze man dakloos! Hij zit reeds meer dan een jaar te wachten op de uitkering van zijn pensioen! Dit is ook de reden dat hij op dit moment géén dak boven zijn hoofd heeft. Hij kon ons wel vertellen dat hij hoop heeft dat dit binnenkort nu toch in orde zal komen. Laten we voor hem bidden dat het in orde komt.Toen ik voor de allereerste keer meeging wist ik niet wat het inhield werkelijk "dakloos"te zijn. Nu weet ik het maar al te goed!

Elke dag dank ik GOD, omdat ik een "dak" boven mijn hoofd heb, warmte en voldoendete eten.Ik begrijp nu pas ten volle het eerste Gebod : "Gij zult de HERE, uw GOD, liefhebben uit Geheel uw hart en uit geheel uw ziel en uit geheel uw verstand en uit geheel uw kracht.

Hoe kunnen we dit beter doen door het tweede Gebod in daden om te zetten :"Gij zult uw naaste liefhebben als uzelf, ongeacht herkomst, ras, rijk of arm. Voor mezelf is het goed dat ik kan meehelpen aan de soepbedeling , telkens ik op bezoek ga bij Guido, Kristel en Geert doet het mij beseffen dat ik het goed heb en dat de HERE GOD goed voor mij zorgt.


19:26 Gepost door de Toevlucht v.z.w. Afdeling Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-03-05

Hilde...

Hilde is op bezoek. Onze "Limburgse" achterbanner bij uitstek. Al twee dagen gaat ze mee op daklozenbezoek. Ze is "gemaakt" voor deze bezigheid! Wat jammer dat ze in Limburg woont. We vragen aan Hilde om zelf een verslagje van haar bezoek te maken. Als we het ontvangen hebben gaan we het onmiddellijk publiceren.


17:41 Gepost door de Toevlucht v.z.w. Afdeling Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-03-05

Gisterenavond zijn Hugh en Jennifer alleen op daklozenronde

Gisterenavond zijn Hugh en Jennifer alleen op daklozenronde geweest. Wij hebben de soep aangeleverd. Afspraak om kwart na zes aan de postingang van het station. De enige die op tijd was was Jennifer maar die was dan ook met de metro gekomen. Hugh en ik waren te laat, de verkeerschaos was verschrikkelijk. Op een bepaald moment ben ik maar te voet verder gegaan en heeft Kristel verder aangeschoven en een parkeerplaatsje gezocht.

We overwegen nu om Hugh uit te rusten met een diepvriezer en winkelwagentje met thermossen zodat dit team volledig zelfstandig kan opereren. We hoeven hen enkel de soep voor een maand te bezorgen. Wij gaan dan twee keer per week vrij krijgen. Als we dan nog een team kunnen krijgen zitten we gebeiteld. maar dat zal voor de opstart van het volgende project zijn.

Ondertussen gaan onze gedachten uit naar het opstarten van voedselhulp aan arme gezinnen vanaf mei. Onze kerk gaat bidden voor een ruimte. We zijn er naar uit en houden jullie op de hoogte.


09:36 Gepost door de Toevlucht v.z.w. Afdeling Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-03-05

wansmakelijk...

Gisteren zijn Hugh en ik al op het middaguur naar het station geweest met soep. De vorige keer liepen een aantal daklozen met "horentjespetten" van Jupiler op, die zijn nu gelukkig uit het beeld verdwenen. Ik vond het op zijn minst een wansmakelijke campagne, bovendien hadden ze de daklozen van blikken bier voorzien. Met de koude is alcohol, integenstelling tot wat veel mensen denken, bijzonder slecht. De eerste die doodvriest is meestal diegene die het meest gedronken heeft.

Het was een bewogen ronde vanmiddag.

Een mevrouw was opzettelijk zo hard tegen de grond geduwd en daarbij gevallen dat ze ernstig gekwetst was.

Ik garandeer je dat je niet goed weet wat zeggen als je met dergelijke "nutteloos" geweld en wreedheid te maken krijgt en tegenover iemand staat die gewond en totaal overstuur is.

Een nieuwe dakloze (het is de tweede keer dat ik hem ontmoet) heeft zijn gezin verloren in de Tsunami en zwerft nu hier in Brussel rond. Hij spreekt Engels, eerder al was hij een zoontje verloren bij een aanslag van de Tamiltijgers. Het is een bijzonder lieve man. Onze Grieks-Orthodaxe dakloze slaat een groot kruis voor hij aan zijn soep begint.

Terwijl de soep uitdelen en met de mensen praten komt er een wat oudere mijnheer naar me toe en geeft me 50 euro om het werk te steunen. Hartelijk dank mijnheer, , God zal het U lonen zei mijn grootmoeder zaliger altijd. Of dat theologisch juist is daarover zou je een serieuze boom kunnen opzetten. In ieder geval waren wij bemoedigd door het vrijgevige gebaar van de man.


20:56 Gepost door de Toevlucht v.z.w. Afdeling Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-03-05

het is de toon die de muziek maakt...

De website voor Gebedsnetwerk Vlaanderen is over enkele dagen klaar schreef ik in mijn vorige bericht. Ja wat, het maken van een website is zo een intensieve bezigheid dat het (maar zo zit ik ook wel een beetje in elkaar) je volledig in beslag neemt. Mijn vrouw zegt dat ik vierkante ogen heb van naar mijn beeldscherm te kijken.

Gisteren overviel mij een soort moedeloosheid bij de aanblik van de brede straat voor het Midistation. Wat een vies vuil zootje! Bovendien was het ongemeen druk. (Sommige dagen kost het ons meer tijd om aan het station te geraken en weer terug dan het bezoeken van de daklozen zelf. Vooral als het wat later is. Dan komt daar soms nog het lange zoeken naar een parkeerplaats bij. Na zeven uur is het een ramp om een parkeerplaats te vinden.)

De moedeloze gedachte verdreef ik met de gedachte aan een stad met gouden straten. Het zal wel met de leeftijd te maken hebben dat ik meer en meer naar die stad verlang. Ik weet niet of er ook een station zal zijn in die stad. In elk geval zullen er voldoende woningen zijn en elke daklozenwerking overbodig. Met mijn schorre stem zing ik rijdend naar huis. Terwijl ik loeihard: "We shall overcome" zing, kijkt de man in de auto naast mij vreemd. Je zou voor minder :-))

Als je ook zin hebt om te zingen, ik heb in de linkerkolom een link naar de songtekst gemaakt.


05:13 Gepost door de Toevlucht v.z.w. Afdeling Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-03-05

Bel "for life"

Het lijkt er mischien op dat van het internet verdwenen zijn. Niets is echter minder waar, de afgelopen dagen heb ik 16 uur per dag aan een grote nieuwe website gebouwd voor gebedsnetwerk Vlaanderen. Een site die als doel heeft Vlaamse christenen doelgericht te laten bidden voor Vlaanderen onder het ons bekende motto Vlaanderen voor Christus, Christus voor Vlaanderen. De website is bijna klaar en ik vind dus even tijd om verslag uit te brengen.

Vorige vrijdag was het de eerste "solovlucht" voor Hugh met zijn team. David Anna en Hugh hebben zelf de daklozen bezocht, Kristel Geert en ik waren ook wel in het station en het was bijzonder moeilijk voor mij om niet voortdurend te gaan kijken. Maar Hugh is een echte "deskundige" en ik heb me dus kunnen bedwingen. Hugh vertrouwde me toe dat zijn twee daklozebezoeken per week echte "highlights" voor hem zijn. Dat vinden we geweldig.

Het is inmiddels bar koud geworden en gelukkig ook het einde van de maand. Dat betekent dat er weer minder daklozen zijn omdat er een aantal op hotel zijn. Op de BRtnieuwuitzendingen horen we over extra inspanningen voor de daklozen maar toch zijn er mensen die ook in deze temperatuur buiten moeten blijven omdat er onvoldoende opvang is. Gisterenavond om halfnegen waren er nog een tiental daklozen druk naar de gratis opvangtelefoonnummers aan het bellen. Het lijkt een wel een telefoonloterij voor daklozen. Ik vraag me af of er een betere methode mogelijk is om dit te organiseren. Maar ik kan me ook wel voorstellen dat er redenen zijn om het op deze manier te doen.

In Frankrijk betaalt de overheid een hotel als de daklozen geen slaapplek kunnen vinden. Dat lijkt me een voorstel om aan volksgezondheid over te maken. Zal ik dadelijk eens een emailtje sturen naar onze ministers. Ben benieuwd of ik meer dan de gebruikelijke beleefdheidse-mail terug ontvang. Ik ben moe en heb Geert zover gekregen dat hij vandaag in mijn plaats gaat soep brengen. Het is momenteel een serieus probleem om een parkeerplaats voor onze auto te vinden als we terug komen. Gisteren heb ik meer tijd besteed aan het zoeken van een verkeerplaats dan aan het daklozenbezoek zelf. Hopelijk is het vandaag gemakkelijker.18:38 Gepost door de Toevlucht v.z.w. Afdeling Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |